Sunday, August 8, 2010

im home :)

Alhamdulillah. eventhough d journey is far more tiring den i expected, im finally home =)

d journey started from manipal, we took a bus to bangalore airport, it was a 12hrs journey. yes, 12hours. what a long journey huh?siesss sakit vertebral column duduk dlm bas lama2. dah jd macam makcik kna osteoporosis. sakit urat, sakit tulang, sengal2, sakit otot, suma ada.

we reached bangalore airport at 7am. flight ke kl pkul 5. so we have to wait for another 10hrs. nak ke bangalore city pun macam tak berbaloi, sbb agak jauh dr airport. tmbang teksi dah beribu2 rupees, so we decided to stay kt bangalore airport je. tgk movie, tido, makan2, amek gamba, itu lah agenda kami slama 10jam. hari yang sgt tak productive kan?but its fun! :)

paling menarik, waktu nak solat zohor, kami carik la surau, kot2 la ada kat kawasan airport tu, walaupun dah tawu peluangnya amat tipis. sbbnya, kt bangalore ni tak rmai muslim, macam kat manipal. kat manipal siap boleh dngar azan lagi. so, kami pun carik la tempat yg strategik utk solat. las2 we decided utk solat dkt koridor, sbb tmpat tu mcm sesuai la jugak, tak kotor sgt n org pun tak ramai yg lalu lalang. Alhamdulillah, seronok rasa dpt solat dkat open air, dgn angin tiup2, trasa nikmat bermusafir :)

tiba2, waktu km tgh solat..

ada org amek gambar! dari arah depan pulak tu..

adoi. tak khusyuk nak solat. tak penah tgk org solat agaknya diorg ni :)


pukul 2.30ptg, km pun check in. luggage agak overweigh sbb bwk balik bnyk sari. tp naseb baik tak kena bayar. lpas immigration suma, km pun pegi makan pizza hut. pizza hut india sgt kaya dgn rempah2 ok! suma bnda diorg nak letak kayu manis, jintan, cengkih. layan je la makan. lidah ni dah dapat adapt pun. haha! den terpaksa tunggu lg smpai kul 5ptg. den ada plak announcement flight delay. haish. air asia mmg sgt femes dgn delay2. last2 pukul 6ptg baru la km depart from bangalore airport. here d real journey started :) malaysia here i come~~~

exactly at 0030 malaysian time, km pun smpai la tanah air tercinta. terasa lain udara malaysia ngn india. udara yg dah kuhirup selama 20taun, of coz la lain kan?hehe. over je kan. den smpai2 lcct, terus serang mcd. smpai2 kt kaunter tu, order la chicken spicy combo ngn mcflurry. ohh how much i miss oreo mcflurry. yummy3!

ok, den bermalam la kt lcct, dkat mcd, starbucks. bukan bole tido pun, sakit blakang sbb asyik duduk je. pkul 6.30am, check in utk flight ke penang. den 8.30am, flight pun depart. Alhamdulillah, smakin hampir dngan kulimku terchenta :D sempat lagi tukar baju, pakai baju india dgn kasut india, nak buat suprise kat mak. haha sure terkejut tgk anak dia dah bertukar rupa. kasut tu tinggi, bajet nak bagi mak nmpak tinggi sket la kan, sbb mak slalu kata anak dia yg sorg ni terbantut, kecik tak macam adik bradik lain. last2 dah smpai penang, sakit kaki. siap luka lagi haaa. hmm lepas ni sure tak pakai dah. sanggup jd pendek drpd menyakitkan kaki dan menyeksa diri. haish.

smpai penang airport pukul 9.30am, kluar2 trus nampak mak, abah, ngn adi. adi ponteng skolah smata2 nk g airport. haha. terus peluk mak ngn abah, rindu sangat2. kalau dlu tak balik 5bulan steady ja. tp ntah la, kali ni terasa sgt2. mak sempat lg nanges. keh3

Alhamdulillah, selamat smpai walaupun bnyk dugaan dan cabaran :)

ok, ni part paling best. sampai2 tu, abah terus bawak g makan ikan bakar. kedai tu sgt menarik, bnyk betul menu2 kampung. apa lagi, terus sental apa yang ada. kat india makanan mmg sedap2, tp of course tak dapat nak samakan dgn tempat sniri kan. smbal belacan, kangkung goreng belacan, sambal macang, ulam2, pajeri nenas, terubuk bakar, I LIKE!!! :D

soo, makan la dgn lahapnya. abah senyum ja tgk, dah tak makan bape hari agaknya anak aku ni. haha. makan, makan, makan lg, makan lg2! tiba2 upsssss! TERCEKIK TULANG IKAN! adoii sakit sgt2, besar jugak tulang tu. habes mucous membrane dekar pharynx ni kena cucuk2. abah suruh makan nasi kepai nak bagi hilang. berkepai2 makan, tak hilang2 jugak. minum air pun bergelas2, still ada lg tulang tu. drpd dok bising dlm keta masa mula2 smpai, terus jadi snyap. tak boleh nak cakap, SAKIT!

den medical student syndrome pun muncul. teringat dr mohan, my lecturer penah cakap, dkt tengkuk kta ni ada satu lubang, nama dia piriform fossa. dkt dalam fossa ni ada internal laryngeal nerve. nerve ni la yang menyebabkan kita uwek2 kalau something msuk dlam mulut. tp kalau ada damage, contohnya kalau tulang ikan cucuk2 nerve tu smpai damage, kita boleh dapat dysphagia (tercekik) n it can be fatal. siesss GELABAH gle bla teringat cita dr mohan tu. terus cakap kat abah nak g klinik. abah pun bawak g klinik, tak smpai umah pun lg haa. pegi klinik, doc tu pun amek torchlight suluh kot2 nmpak tulang ikan tu. tp tak nmpak sbb dalam sgt. so dia pun cakap, its ok, dun wery, nnt tulang ikan tu reput la sniri. huh???!!! doc ckp mcm ni? adoii smntara nk tunggu tulang reput, SAKIT KOT!

tak percaya sorg doc bole wat statement cmtu. haha. dah la kena charge smpai rm24. sgt terasa mahalnya. sbb kalau kt india skali jumpak doc habes mahal pun 2 3 rngt. melampau sgt la smpai rm24. huhu kesian kt makcik pakcik yg susah. mesti takut nak g klinik kalau sakit. takut kena bayar mahal. :(

den smpai rumah, terus teguk air bergelen2, dgn harapan tulang ikan tu akan msuk dalam perut. tp tak jugak hilang. sakit sgt2. sabar je la. makcik2 kat klinik td suruh pegi wat air jampi. haha..

den on d way ke rumah tok, tiba2 rasa selesa ja tekak ni. yessss dah hilang! Alhamdulillah :) tp kesan2 luka tu still ada la, terasa berdenyut2 tekak ni. but at least, tak payah tunggu smpai reput la kan :D

smpai kt umah tok, terus jerit, 'toooooooookkkkkk!'..tok terkejut, sbb mmg tak bagitaw pun nak datang umah tok. terus cium2 tok, tok nanges. tok mmg sensitif. dari kecik lg, kalau ada probs, mesti tok yang jd my pouring bowl. tok akan nanges kalau tgk cucu dia nanges. maybe sensitivity dalam diri ni pun sbb gene tok la. haha..dun blame me for being oversensitive at times, but blame d protein yg buat gene tu okie!

'tok jangan la nanges, ana balik ni'..lg teruk tok nanges. haha. sayang sgt2 kat tok. mmg dari kecik tok la yang besarkan. time nak g skolah dulu tok akan goreng cekodok pisang wat bekal. mmg tu la febret smpai skrg. tgn tok sorg ja yg mampu wat cekodok sedap cmtu. haritu webcam ngn tok kat india pun tok nanges sungguh2. tok mengadu tak bape sehat. slalu pening2, rasa nak pitam. tapi tok still kena masak hari2, utk wan ngn pakcik. tok sgt kuat, i really admire her.

den lpas jumpak tok, terus jumpak wan.

'wan, knai dak ni sapa?'

'ntah la, sapa dia?tak knai pun.' wan jawab.

meleleh air mata dngar wan ckp cmtu. tp mmg takleh nk salahkan wan. wan mmg tak ingat dah. short term memory pun dah tade. kadang2 lpas makan nasik, wan akan marah tok sbb tak hidangkan nasik. walhal nasik dah masuk perut dah. tok sabar ja. sedih kdg2 tgk, tp nak wat cemana kan, wan mmg dah tak ingat pape. wan asyik tnya, bape lama dah kt india? 5 bulan, wan. wan terkejut. huh! 5 bulan? takde org gtaw wan pun. dgn muka ala2 merajuk. walhal dah bnyk kali tok bgtaw.

lepas seminit, wan akan tnya lagi, bape bulan dah kt india?5 bulan, wan. wan akan terkejut lagi. itu la yg berlaku berkali2, smpai la wan totally forget d whole story. den bila tanya balik, wan ingat tak ni sapa?wan akan lupa balik. sedih mmg sedih, kalau dulu wan la org yg bawak ke sana sini ronda2 naik moto. amek dari sekolah, kelas kafa, bwk bli barang2. wan tak kedekut, nak apa suma wan akan bagi. tp sejak wan dah tak ingat, wan asyik mintak duit ja. balik smlm pun wan sempat tnya, mna duit bg kt wan?ana tade duit, ana bli pen kat wan. pen tulis manipal university. wan hepi sgt2. nak tulis nama2 cucu katanya :)

Alhamdulillah, terasa diri ni kembali ceria dapat jumpak dgn family. family mmg sgt penting kan. emosi kita, perjalanan hidup kita, suma bermula dgn family. syukur Allah hadiahkan such a great family to me. i need them so much, i love them even much.

result kuar lg 2minggu. boleh check melalui internet. wish me luck :)

n semoga cuti ni dapat diisi dgn bnda2 yang bermanfaat. c ya kawan2! :D









1 comments:

Rudy ZAin said...

njoi la cuti kome kt mesia wakakaka

Post a Comment