Saturday, April 3, 2010

malaysia wait for me!!!

haha..even baru sbulan jagung dkt india ni, bibit2 kerinduan kt msia dah mula trasa. especially bila suma org tgh smangat booking tiket flight utk balik bln 8 ni. bila tgk ja dkt web air asia, STATUS CONFIRMED! rs cm nk cium2 je laptop ni. haha. mcm ni rupanya bila berjauhan dgn family kn. kalau dkt asyik gaduh, kalau dah jauh asyik tingat je. nk webcam pun tak bule sbb kt rumah tade tenet. mak, abah, tlg la psg tenet..huk3.

my life dah bnyk berubah since dtg sini. drpd asyik tdo kt rumah ptg2 time cuti, kpd mghadiri mjlis2 ilmu, sbb kt sini time cuti diorg bnyk anjurkan program cm forum perdana, tzkirah, usrah, mlawat rumah2 snior etc2. so i learn more about living in a society. mmg kdg2 rsa cm malas nk join, tp bila kita hidup bermasyarakat ni kta kna consider hati dan perasaan org. mcm mana prasaan bila kta jmput org dtg rumah kta, tp org tu tak dtg. diz small2 thing sbenarnya memberi big2 impact kpd hubungan sesama mnusia.

n hidup kt sini pun mngajar utk jd lbih bersyukur. smiskin2 pngemis kt msia, diorg kutip brg2 dlm tong sampah n jual utk bli mknanan. tp pengemis kt sini, diorg kutip bnda2 dlm tong smpah n itulah mknan diorg hari2. spnjg sy kt sini, tak penah lg jumpe org yg obes. suma kurus2 je, sbb tak ckup makan, tak ckup nutrient. pngalaman sy pegi hospital kasturba 3hari lpas, time tu sy chest pain, so pegi hospital nk check. msuk je hospital, terfikir btol ke ni hospital. sbb nk msuk tu kna mlalui lereng2 kecik yg sgt usang n tak sdap mata memandang. hospital kt msia bratus2 kali gnda lg cntek n moden dr kt cni. n ramai sgt org yg sakit kt hospital tu, smpai doc pon tak ckup tgn nk lyn suma org. plg menyedihkan, bole dikatakan suma pakcik2 kt situ bkaki ayam. smpai da keras da kaki tu jdnya. kuar je hospital, trus kna ikut dgn kanak2 yg mintak sdekah. dgn muka penuh dgn pasir, dia ckp dia lapar, tak makan lg hari ni. tgk muka bdk2 kt sini, tingat dkt adik2 kt msia. Alhamdulillah suma ckup mkn, ckup pelajaran, tak merempat mcm bdk2 kt sini. smoga Allah pmudahkan khidupan diorg..amin :)

itulah realiti india. pemandangan kt sni mmg tak secantik ireland r uk r aussie, tp pemandangan kt sini bnyk memberi pengajaran n mengajar kta utk jd lbih bsyukur. even kdg2 kta dpt mknan tak sdap, its much better den mkn sisa2 org dlm tong smpah aite?

i'll upload gmba2 scenary dkt sini in my next post. wait ya! :)

n diz is my room yg pnuh dgn nyamuk dan smut2 gajah yg sntiasa bkawat mlm2. haha =)


BISLERI ~ sumber airkuu :)

meja study..tp las2 study atas katil..studoq :P

4 comments:

Fau~ said...

mcm my dorm dkt um la plak..sjibik position dia..kua3..
waaa sdpnya ada oreo..kt sana ada jgak tp ala2 oreo..nama dia borio..hahahahaha..im serious k..bkn tipu2..hihi
cadar bru ek?
btw all da best..njoy ur life..jgn dok pikiaq nk blik ja..na?
barakillahufik~

~Izyani~ said...

haha..iye??adoii..cmne bley sma plak ni??ahah..
ada ja oreo, tp import dr msia la..
so mhal sket harga dia, kalo tingin sgt tu bru bli la..heh
aah2 cadar bru, bli msa nk mai cni dlu..
insyaAllah, blek tu sbg sumber inspirasi la nk blaja lg 4bln sblm blk ne..hehe..wish me luck k :)

Rudy ZAin said...

mm hospital eh?? nnt aku nk tgk gak keadaan kat sane, n yup dr study kat uk kt sini mmg pengalaman die lagi berharge~ nicely said~

~Izyani~ said...

haa g la tgk kasturba hospital tu..jgn sesat sudah sbb jln die mmg pusing2..

Post a Comment