Tuesday, July 6, 2010

its dangerous okay!

hehe, bkn main lg title ye. skadar nk berkongsi dgn kawan2. baru2 ni blajar pasal face. seperti jugak part2 lain yg da blajar stakat ni, Subhanallah, mmg hebat ciptaan Allah. tak ada reason utk kita merasa tak cukup sempurna n tak bersyukur dgn apa yg kita ada. oleh itu, cantik atau tak, hidung mancung atau kemek, bibir nipis atau tebal, segala puji bagi Allah.. :)

ok so yg dikongsikan kali ni, berkaitan dgn applied anatomy of the face. bnda ni mmg sgt2 common, in fact dah jd habit kita, especially girls yg sgt snsitif dgn bnda asing yg slalu tumbuh kt muka kita, JERAWAT. ok, tmpat favourite utk jerawat, seperti yg kita suma sedia maklum, of coz la dkt hidung kan. so nk dijadikan cerita, dkt area hidung kta ni ada network of vessels yg sgt complex, n vessels ni ada communication dgn sinus dlm kepala kta. sinus tu mcm pusat pngumpulan darah la. hehe. so kalau ada injuries dkt kawasan ni, n if mr bacteria berjaya meboloskan diri ke dlm vessels, bacteria2 ni akan travel deep to the sinus, n infect d brain. n kesannya sgtlah dangerous.

oleh itu kawan2, marilah kita stop ourselves from picit2 jerawat dkt dangerous area ni. kalau da terbiasa nnt, takut buruk padahnya. lpas blajar bnda ni, mmg takut dah nk picit jerawat. biar la nmpak buruk pun, asalkan our body is healthy. kan3?

renung2kan, slamat beramal :)

3 comments:

Rudy ZAin said...

x lengkap jwpn ni yanie bak kate srinivasa " i'll give u jero mark!"

Fau~ said...

apa yg tak lengkap daaa rudy?haha...
gud info for sharing..n plus vessel dkt nose mmg byk , byk kali msuk exam cramp jgak otak nk memikir dan menghafalnye..haha
but so far x byk lg kes org yg slalu picit jerawat dkt idung ni kan?mayb there are certain2 way yg dangerous kot..

juz for your information..
tips awek muda:
1.Rajin2la amek wudhu..(bila da ada wudhu kena rajin smbhyg la kn..hihi)
2.Amalkan ayat 35 , Surah Nur pagi dan petang =D

~Izyani~ said...

rudy : kang kalo wat kuar ayat anat kot sorg je paham kot :P

fau : erm xtaw la ada ke x kes. kalau ada pun maybe kta xperasaan tu sbb picit jerawat kan. hehe. aite2, thanks for sharing d info :)

Post a Comment