Saturday, June 26, 2010

bingkisan hati~

Alhamdulillah, baru 3bulan aku berada kt india, mcm2 yg aku blajar. terasa rugi sbb di usia 20tahun, baru tersedar apa yg aku buat slama ni sia2. aku study, tp tak bersandarkan kpd Allah. study siang malam, tp tak menjadikan Allah sbg tempat utk bergantung. yg aku tahu, kalau study betul2, aku akan berjaya. tanpa memikirkan siapakah yg memberi kejayaan tu. di bumi India ni, aku blajar semua tu. terasa diri ni sgt kerdil sbb smakin blajar smkin trasa jauh diri ni dgn Allah. itulah akibat kalau kita menzalimi Allah, tak meletakkan Allah pada tmpatnya. result exam kluar, bila dpt elok, yg keluar dari mulut, 'tak sia2 aku study selama ni, ni lah hasil penat lelah aku study'. sehingga terlupa yg menentukan rezeki manusia itu adalah Dia. tu lah satu bentuk penzaliman seorang manusia kpd penciptaNya. di sinilah pentingnya niat. dlm hadis pertama dlm hadis 40, Nabi sendiri pernah ckp, hasil drpd apa yg kita lakukan bergantung kpd niat, kalau kita berusaha utk berjaya dlm exam, kita akan dpt apa yg akan niatkan tu. kalau kita niat kerana nk cari keredhaan Allah, kita akan dapat keredhaan tu. cuma ia dlm bermacam2 bentuk dan cara.

sebelum kaki melangkahkan kaki meninggalkan bumi malaysia, dlm hati terdetik, apa sbenarnya niat aku nk ke india. yup, nk blajar, nk dpt title 'doc'. tp ckupkah kalau sekadar niat nk jadi doc? ckup utk bekalan dunia, tp utk bekalan akhirat? tak susah pun utk jdkan niat tu bekalan utk dunia dan akhirat. cuma tmbah sikit ja, aku blajar utk jd doc, kerana Allah Taala. maka kt sini, kita akan dapat kedua2nya, dgn syarat kita hayati niat tu btul2. yep, aku study kerana Allah. tp adakah nmanya study kerana Allah kalau kita study smpai melewat2kan waktu solat? Adakah kita study kerana Allah kalau kita bgn pagi terus mengadap buku, tanpa mencari keredhaan Allah dgn bersujud kpdNya? Ya Allah, terlalu jahil diri ni.

kalau dulu bila dpt straight A SPM, dah rasa diri ni hebat. tp hebatkah kita kalau segala isi buku bio, chem, physics kita hafal, tp isi kandungan Al-Quran pun kita tahu. yes, aku bca Al-Quran, tp stakat baca tak cukup kalau kita tak mendalami mksud2 ayat. kerana Al-Quran tu sndiri diturunkan sbg petunjuk, kalau kita tak faham, mcm mna kita nak jadikan Al-Quran sbg bimbingan. Ya Allah, lemahnya diri ni. bila kak usrah tnya pasal sejarah Islam, terkedu, senyap, sbb mmg tak penah ada inisiatif utk tahu smua2 tu. yep, aku blajar sirah, msuk klas KAFA terkumat-kamit menghafal kisah2 Islam, setiap subjek KAFA dpt A, tp apa gunanya kalau lepas exam trus hilang suma kisah2 tu dr hidup. tak lgsg jadikan teladan. sedangkan kat situlah ltaknya kekuatan seorang umat Islam. betapa hebatnya umat Islam terdahulu, kalau dibandingkan dgn umat Islam sekarang. Ya Allah, berdosanya aku. tak pernah gunakan nikmat dgn sebaiknya. aku kufur, kufur kpd nikmatMu Ya Allah.

Terima kasih Ya Allah, Kau temukan aku dgn sinarMu sebelum aku lebih jauh tersesat. semoga esok masih ada utkku, agar aku dapat betulkan segala kesilapan lalu. Ampunkan aku Ya Allah.

Hari ni, baru aku sedar maksud kehidupan yg sebenar. life is not to be enjoyed, but it is to be prepared. perjalanan kita masih jauh, gunakan stiap nikmat kehidupan dgn sbaiknya. stiap nafas adalah nikmat, jgn kita kufuri nikmat tu. sbb semakin bnyk nikmat yg kita terima, semakin sng kita nak lakukan kesilapan. kat akhirat nnt Allah akan persoalkan, mcm mana kita gunakan setiap nikmat yg kita dapat ke jalanNya. kalau nak fikirkan, betapa fragilenya iman ni, terus lupakan Allah bila ada sesuatu yg buat kita gembira. tp bila sedih, terkapai2 mintak pertolongan drpdNya. memalukan kan?

smoga Allah ampunkan kita semua. dan semoga hari ini lebih baik dari hari2 sebelumnya. amin~


3 comments:

Fau~ said...

subhanallah..
cantik muhasabah ni cik izyani :D
tambah2 kpd yg msih digelar pemuda dan pemudi ( kita la tu...haha)
sbb tu Nabi pesan dkt kita 'Sampaikanlah daripadaku walau sepotong ayat'
keep it up..robbana ma'ak(May Allah be with you)
and nice song..sayup je lagu dia kan..hihi

lily syafinaz said...

yanii..its super meaningful la dear
esp part pham isi kndungan al quran vs buku akademik,,hurmmm,,tx2

~Izyani~ said...

fau : thanks! smoga terkesan d hati, sma2 kta muhasabah diri :)

lily : hehe..welcome! sma2 la kta berubah na mami :D

Post a Comment